Mia Nilsson
0734-338222 

Tjänster för professionellas utveckling

Relationskompetens erbjuder flexibla och behovsanpassade lösningar med inriktning på handledning, kompetensutveckling, kris- och konflikthantering samt familjerekonstruktion

Läs mer om handledning

Vad är handledning?

Handledning är en kombination av flera saker, men framställs oftast som ett professionellt stöd och en utvecklingsmöjlighet för yrkesverksamma.  Det är en inlärningsprocess där den yrkesverksamme använder både kunskap och känslor för att utveckla sin yrkeskompetens.  Innehållet i handledningen utgår från teman och händelser i den yrkesverksammes arbetsliv.  Uppdraget för handledningen och dess utformning sker i samråd med arbetsgivaren, 

Vem riktar sig handledning till?

Handledning riktar sig till yrkesverksamma som i sin profession använder sig själva i mötet med människor. Vanliga målgrupper är yrkesverksamma i socialtjänst, förskola/skola, vård och omsorg. Även andra typer av verksamheter inom såväl offentlig som privat regi ser värdet av handledning. 

Handledning är även väl lämpat för chefer som vill bibehålla och utöka sin kompetens kring grupprocesser, ledarskap, konflikthantering och hur relationer påverkar gruppers dynamik.

Varför har man handledning?

Ett syfte med handledning är att ge möjlighet för den yrkesverksamma att bibehålla och utveckla sin kompetens i sin yrkesroll. Ett annat syfte är höja kvaliteten på yrkesutövandet och stärka den yrkesverksammes möjlighet att stärka sig själv. Förutom att handledning är en kvalitetssäkring så motverkas även stress och stagnation. 

Hur går handledning till?

Handledning kan utgå både från det som är svårt i arbetet och det som fungerar bra. På så sätt bidrar handledning till dels att hitta  nya sätt att förstå och hantera arbetet, dels att uppmärksamma och utveckla den yrkesverksammes och verksamhetens styrkor. 

Handledning sker vanligen i grupp med kollegor eller individuellt.  Utformandet kan skräddarsys utifrån just era behov. Handledningen sker i verksamhetens lokaler eller digitalt utifrån önskemål.  Kontrakt mig för ett samtal om hur era handledningsbehov skulle kunna tillgodoses. 

Läs mer om kompetensutveckling

Vad innebär kompetensutveckling?

Jag erbjuder i samarbete med en kollega kompetensutveckling för professionella inom människovårdande yrken. 

De föreläsningar och utbildningar som erbjuds syftar till att öka kompetens kring samspel och relationer och kan skräddarsys utifrån önskemål och behov. Innehållet lämpar sig väl för såväl chefer, arbetsgrupper och hela verksamheter. 

Förslag på upplägg

Kompetensutveckling med fokus på mänskligt samspel och relationernas betydelse innefattar tre centrala delar:

1. Teori som ger en gemensam grund att stå på.
2. Ömsesidigt erfarenhetsutbyte för att koppla teorin till nuvarande arbetsförhållande.
3. Praktik där nya sätt att tänka och göra prövas med respekt för och integrerat med det som redan finns.

Förslag på teman för olika verksamheter:

Hur ska vi hitta bra samarbetsformer med föräldrar i skolan.

Hur kan vi förstå föräldrar som aldrig slutar bråka trots skilsmässa.

Bonusfamiljens utmaningar.

Förslag på teman för chefer:

Hur ska jag få min arbetsgrupp att känna tillit till mig som chef.

Hur ska jag få arbetsgruppen att samarbeta med mig och varandra.

Hur hanterar jag motsättningar i min arbetsgrupp.

Förslag på teman för teoretisk fördjupning:

Hur får vi ett mer familjeterapeutiskt perspektiv i vår verksamhet.

Vad innebär det att ha ett systemteoretiskt synsätt och hur kan kunskap om det påverka vårt sätt att utreda, bedöma och behandla. 

Vad är vuxenanknytning och hur kan kunskap om det påverka vårt sätt att utreda, bedöma och behandla. 

Hur går kompetensutveckling till?

Jag och min kollega Sara Göransson genomför utbildningar och föreläsningar i verksamhetens lokaler eller digitalt. Kontakta mig för information om hur era önskemål kan tillgodoses. 

Läs mer om kris- och konflikthantering

Vad innebär kris- och konflikthantering?

I allt mänskligt samspel ingår såväl samförstånd och teamarbete som kriser och konflikter. Samtliga delar är viktiga och kan bidra till lärande och utveckling hos såväl den enskilde och hela arbetsgruppen. Vid kriser eller konflikter där det uppstår låsningar kan det vara hjälpsamt med externt stöd. 

Vad är syftet med kris- och konflikthantering?

Ett mål kan vara att lösa konflikten. Erfarenheten av konflikten och lösningen bidrar till en utveckling hos både den enskilde och arbetsgruppen. På så sätt kommer det även verksamheten till gagn. Ett annat mål kan vara att hitta sätt att hantera konflikten så att yrkesrelationer och arbetet fungerar. 

Hur går kris- och konflikthantering till?

För att kunna genomföra ett bra arbete med kriser och konflikter krävs kännedom om det sammanhang de berörda verkar i.  Det innebär ett samarbete med chef och arbetsledning Ofta genomförs såväl enskilda samtal med alla berörda samt gruppgemensamma samtal.

Varje situation är unik och behovet av stöd behöver anpassas därefter.  Kontakta mig för ett samtal om hur era konfliktstödsbehov kan tillgodoses.

Läs mer om familjerekonstruktion

Vad är en familjerekonstruktion?

Familjerekonstruktion är både en individuell process och en grupprocess där man utforskar egna mönster och familjestrukturer. Det är inte individuell- eller gruppterapi. 

Familjerekonstruktion är ett sätt att skapa och dela sin livsberättelse. Varje människa har och är en livsberättelse som sträcker sig flera generationer tillbaka i tiden. Genom att lära känna de människor som gått före oss och genom att se mönster av val, beteende och händelser, får vi en möjlighet att spegla våra egna liv. En familjerekonstruktion ger möjlighet att göra just detta.  

För vem?

Det är vanligt att studenter som vidareutbildar sig i psykoterapi gör en familjerekonstruktion som en del i sin professionella och privata utveckling. Familjerekonstruktion är även väl lämpat för alla som vill vidga sin historia och utvecklas genom att få insikter i familjemönster och hur dessa påverkar oss både privat och i yrkesrollen. 

Hur går en familjerekonstruktion till?

Det vanligaste är att familjerekonstruktionen görs i en grupp med 4-5 deltagare. Den sträcker sig oftast över 2-3 dagar, beroende på gruppens storlek. Inför själva familjerekonstruktionen har samtliga deltagare förberett sig genom att göra en familjekarta utifrån instruktioner som ges.

Kontakta mig för mer information om familjerekonstruktion. 

Om mig

Jag heter Mia Nilsson, är socionom och legitimerad psykoterapeut med inriktning familjeterapi på systemteoretisk grund. Jag är även utbildad handledare och lärare i psykoterapi med systemteoretisk inriktning, samt auktoriserad familjerådgivare.

Under mitt yrkesliv har jag mött människor i alla livsfaser med olika svårigheter och utmaningar. Mina erfarenheter består exempelvis av arbete med konflikter mellan separerade föräldrar, social utsatthet, barn som far illa, psykisk ohälsa, livskriser och sorg, barn och ungdomar med sexuell beteendeproblematik, trauma, utövare och utsatta för våld i nära relation, neuropsykiatriska utmaningar samt människor med olika kulturell bakgrund.

Mina teoretiska grundantaganden bygger på en systemteoretisk grund. Det innebär att jag utgår från att det är i relationerna och i samspelet mellan människor som problem uppstår och även där lösningar för att komma vidare finns. Jag utgår även från anknytningens betydelse och hur det kan komma till uttryck hos både barn och vuxna.  Andra viktiga teorier för mig handlar om konflikthantering, gruppsykologi, grupputveckling samt ledarskap. 

En röd tråd i mitt arbete, oavsett vilket uppdrag jag har,  är att skapa en demokratisk arena som ger alla en möjlighet att uttrycka sig.  Det är angeläget för mig ha ha ett normkritiskt perspektiv och att kunna arbeta med maktstrukturer. Min utgångspunkt är att arbeta för att skapa trygghet i en grupp och därmed öppna vägar för nya perspektiv, förståelse och utveckling. 

Jag utgår från nordöstra Skåne men kan utföra uppdrag över hela landet efter överenskommelse. 

Kontaktuppgifter